Populistische cherry picking - Miloe van Beek

Populistische cherry picking

Er is al veel gezegd over Martijn Koning, Baudet en Jinek maar de hele toestand blijft mij dwarszitten. Of Koning grappig was, daar valt over te twisten, maar wat ik echt niet snap is dat er excuses worden gemaakt aan iemand die pleit voor vrijheid van meningsuiting en het onbeperkt bespotten en beschimpen van anderen. Het meest treurige van alles vind ik dat niemand het meer heeft over wat Baudet in die bewuste uitzending zei: dat mensen die in Nederland zijn geboren en worden uitgescholden vanwege hun achternaam, geen kans maken op een huis, geen uitnodigingen krijgen voor een sollicitatiegesprek, dat te danken hebben aan anderen met een soortgelijke achternaam die in de criminaliteit zitten. Dat niemand het nog heeft over de badinerende toon die Baudet aansloeg tegen Eva Jinek: ‘je hebt de gewoonte om overal doorheen te tetteren’ ‘je begrijpt definitie van oversterfte niet.’
 
Niet lang na de FvD verkiezingswinst in 2019 las ik in het Nationaal Archief een stapel beveiligde strafdossiers. Ze gingen over mijn overgrootvader Ed Gerdes die in de jaren ’30 en ’40 een glansrijke carrière maakte binnen de NSB. In de toespraken die in de dossiers zaten, gebruikte mijn overgrootvader het woord boreaal, had het over de hang naar het conservatisme, het herstellen van tradities en zuiverheid en hij ageerde tegen de moderne architectuur. Ik realiseerde me toen voor het eerst, en nu in deze crisistijd nog meer, hoe dun de lijn is en hoeveel retorische elementen ik herkende. Baudet is verbaal begaafd, roept bij elke beschuldiging met de handen in de lucht hoe ‘ontzettend jammer’ hij het vindt om zo weggezet te worden, om vervolgens de ruimte in te nemen om zijn punt te maken en groepen mensen weg te zetten. Hij schopt om het schoppen, is uit op rellen en we happen er massaal op.
 
Baudet is, zoals mijn overgrootvader, iemand met een groot ego, op zoek naar aandacht. Hij heeft een manier gevonden om die te krijgen, presenteert zich op het podium als de messias die de oplossing heeft, maar doet ondertussen aan populistische cherry-picking: een immigratiemodel geïnspireerd op Australië, een land dat een extreem strenge corona-lockdown invoerde met controles achter de voordeur en avondklokboetes van duizenden euro’s. Het is kiezen voor je eigen geluk en niet verder kijken dan dat.
 
Ik zag vandaag de hashtags die voor Eva Jinek op Twitter worden gebruikt, het is misselijkmakend en gevaarlijk hoe we elkaar te pas en onpas uitmaken voor landverrader en NSB’er. Nederland is een vrij en rijk land, we hebben te maken met een crisis, over de aanpak kun je discussiëren, maar wat er nu gebeurt verdient een stevige tegenbeweging. Ik zou iedereen willen smeken, stem alsjeblieft geen Baudet. Ook niet als de stemwijzer van Vrouwen voor Vrijheid dat adviseert, ook niet als je tegen de avondklok bent, ook niet als je vindt dat vaccinaties gif bevatten, ook als je niet wil dat je kind wordt getest. Stem alsjeblieft geen Baudet en geef de haatzaaierij en uitsluiting geen groter podium.

Miloe van Beek

Freelance journalist, auteur, schrijf & blogtrainer. Ik geef schrijf- en blogtrainingen voor zzp-ers en ondernemers die met verhalen in contact met hun klanten willen komen.

1 gedachte over “Populistische cherry picking”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet
Share