- Miloe van Beek

Ze was bang dat ze aan haar treurigheid-tax zat, appte ze over een stuk dat ze schreef.

‘Mooi woord, treurigheid-tax!’ appte ik terug. ‘Maar het bestaat niet.’

Veel mensen schrijven liever over leuke dan moeilijke periodes. Bij mij is het andersom. Het is bijna een missie om te schrijven over de dingen die we niet bespreken op een verjaardag. Ik geloof dat we het meer moeten hebben over dat wat schuurt en pijnlijk is, over dat wat vaak verborgen blijft. Die verhalen helpen en bevrijden jezelf en anderen, ze kunnen aanleiding zijn voor een lastig gesprek met een naaste, je kan er onbekenden mee bereiken die zich daardoor gezien voelen en zelf ook hun verhaal op gaan schrijven. Maarrrr schrijven over dat wat pijn doet of deed, is niet per se leuk, sterker nog het kan je zelfs een rotgevoel geven omdat je teruggaat naar gevoelens die je misschien liever achter je wilde laten. En dat is nou net de paradox: die gevoelens leveren vaak de mooiste verhalen op.

Voor wie het lastig vindt, 5 tips:

-Schrijven is een intern proces. Zorg voor een blok tijd waarin je niet gestoord wordt, trek de deur dicht en ga terug naar moeilijke momenten, gebruik daarvoor bijvoorbeeld muziek of foto’s.

-Word je verdrietig, voel je verzet en wil je stoppen? Blijf zitten. Schrijf erdoorheen, schrijf wat je voelt, ook als dat pijnlijk is. Pel het af. Dus niet: ‘ik werd overspoeld door angstige gevoelens’ maar ‘ik was zo bang.’

-Schrijven kan een soort therapie zijn en je verder brengen in de verwerking. Tegelijkertijd werkt het voor de lezer beter als je dat al hebt gedaan, anders bestaat de kans dat hij of zij jou therapie gaat geven en in de adviserende rol schiet. Schrijf dus eerst, en laat het daarna even liggen. Lees het na een tijdje nog eens, of laat het iemand anders lezen.

-Probeer, ook al is de ellende nog zo groot, iets positiefs aan je stuk toe te voegen, een mooi einde met een les bijvoorbeeld. Dan heeft een ander er ook iets aan.

-Voeg een knipoog of een grapje toe zodat je tussendoor adem kan halen. Humor maakt de grootste ellende dragelijk.

 

 

 

Miloe van Beek

Freelance journalist, auteur, schrijf & blogtrainer. Ik geef schrijf- en blogtrainingen voor zzp-ers en ondernemers die met verhalen in contact met hun klanten willen komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet
Share