Trainingen - Miloe van Beek

Schrijftrainingen voor zzp'ers en ondernemers

In mijn schrijftrainingen leer ik je in zes weken mijn schrijfgeheimen en deel mijn ervaringen uit ruim 25 jaar journalistiek, het schrijven van twee boeken en honderden blogs.

25 jaar ervaring als journalist

Auteur van drie boeken

Veelgelezen blogs geschreven

1.

Online groepstraining verhalend leren bloggen

Schrijven in een groep is leuk en leerzaam! In deze intensieve zesweekse schrijftraining Verhalend leren Bloggen leer je in zes online lessen hoe je van je blog een verhaal maakt. Wat is de functie van zintuigen en gevoelens? Welke vormen en stijlmiddelen kun je gebruiken? Je krijgt elke week een schrijfopdracht (en een deadline!) en we bespreken wekelijks via zoom de opdrachten en waar je tegenaan loopt. Behalve van mij krijg je ook feedback van de andere deelnemers. Je breidt je gereedschapskist als schrijver uit, krijgt vertrouwen, inspiratie en durft te gaan experimenteren. 

Inhoud van de training:

Als je vertrouwen krijgt, durft te schrijven op je intuïtie, kun je je eigen stem of stijl vinden en een gevoel of emotie overbrengen op je lezer. Dat lukt alleen als je veel oefent. Ik vertel je in de eerste les hoe je je schroom overwint, de drang naar perfectie van je afschudt en je krijgt tips die helpen het gaspedaal in te drukken. Je krijgt ook meteen een opdracht. 

Schrijven is behalve je hart open zetten ook nadenken. Waar moet wat, wat is relevant voor mijn verhaal en vooral: wat wil ik nou eigenlijk vertellen? We gaan er in week 2 mee aan de slag. Ook zullen we opdracht 1 herschrijven. 

Met een goede eerste zin trek je de lezer in een verhaal. Hoe bedenk je zo'n flitsende start van je stuk waardoor mensen het uitlezen? En hoe maak je het rond met een fijne uitsmijter? Tot slot kijken we ook hoe je ervoor zorgt dat mensen onderweg niet afhaken. Het antwoord is show don't tell en de dialoog. Stijlmiddelen die zorgen dat je tekst een verhaal wordt.

Schrijven is schrappen, zo luidt een bekende uitspraak. Na gas geven is het nu tijd om de rem in te drukken. Te zorgen dat je tekst focus heeft, er niet teveel overbodige woorden instaan en het over één onderwerp gaat in plaats van over drie. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat, je ‘darlings killen?’ Je gaat er in les 4 mee aan de slag.

Door verhalende en zintuigelijke elementen toe te voegen laat je je lezers zien wat je wil vertellen en zien je lezers het voor zich.

Een blog heeft een vrije vorm, waardoor je kunt experimenteren met allerlei genres: lijstjes, brieven, odes. Dat gaan we in deze laatste les doen.

Na de training heb je onder andere geleerd:

 • Hoe je mensen meeneemt in je verhaal en ze raakt met je woorden

 • Wat de toegevoegde waarde is van verhalende en zintuigelijke elementen aan je blogs of artikelen

 • Hoe je de kern van je verhaal op papier zet en voorkomt dat je allerlei zijwegen inslaat

 • Waar je inspiratie opdoet

 • Hoe je zo concreet mogelijk schrijft

 • Wat het verschil is tussen iets vertellen en iets laten zien

 • Maximaal acht deelnemers dus veel persoonlijke aandacht

 • Korting op een bijeenkomst met literair agent en redacteur Jelte Nieuwenhuis en schrijfster en columnist Roos Schlikker

Ragnild Zonneveld

Ragnild Zonneveld

specialist hoogbegaafdheid

"Mede dankzij de begeleiding en feedback van Miloe zijn er inmiddels verschillende blogs van mij gepubliceerd. Dat had ik niet durven dromen. Ook ben ik verder op weg geholpen met mijn boek. Eigenlijk durf ik sinds de blogtraining pas tegen mezelf te zeggen dat ik kán schrijven."

Natanja-de-Bruin-2017-CR_EmmilyB-17_Fotor-320x320

Natanja de Bruin

Organisatieadviseur

"Miloe geeft in haar training Verhalend leren bloggen een gevarieerd aanbod aan opdrachten, waardoor ik wekenlang met schrijfkoorts rondliep. Ik dacht de nodige schrijfvaardigheden te bezitten, maar werd tóch uitgedaagd om dieper op de materie van het leren schrijven in te gaan. Ik leerde onder andere hoe je een persoonlijk onderwerp universeel kan maken zodat het zoveel mogelijk lezers aanspreekt, hoe dialogen werken, ik oefende met het schrappen van mijn allerlaatste zin, en verrek, dat werkt. Door je werk te bespreken met andere deelnemers ontdekte ik het effect van mijn teksten op anderen, wat ontzettend interessant en leerzaam is. Miloe heeft oog en oor voor iedereen, is toegankelijk en weet met kalme stem en stimulerende feedback haarfijn duidelijk te maken waar het anders kan. Een aanrader voor iedereen die zijn of haar schrijfvaardigheden wil uitbouwen."

Michelle Jeucken

Michelle Kevenaar-Jeucken

Rechercheur

"'Wat wil je nu eigenlijk zeggen?’ is de simpele en belangrijke vraag die Miloe in haar cursus Verhalend Leren bloggen vaak stelde. Ze weet door dit soort vragen en feilloos tot de kern te komen. Dat samen met haar jarenlange ervaring zorgt dat ze je schrijven naar een hoger niveau tilt. De cursus en Miloe hebben gezorgd dat mijn liefde voor schrijven nog groter is geworden en ik  mijn perfectionisme behoorlijk los heb kunnen laten. Dit heeft iets heel moois vrijgemaakt, ik heb het gevoel dat ik steeds meer leer schilderen met woorden en ervaar veel meer vrijheid in mijn schrijven. Ik heb van de cursus genoten!"

6f6cde_klaartjevangasteren

Klaartje van Gasteren

Coach en partner bij de School voor Transitie

"Deze schrijftraining was precies wat ik nodig had om mijn schrijfblokkade op te heffen. De praktische regels en tips hebben me meer houvast gegeven in het schrijven, en ik zie ineens overal mogelijkheden om over te schrijven. Er was een goede balans tussen theorie en opdrachten en de feedback van zowel de groep als Miloe waren scherp en bemoedigend."

emelie

Emelie Walraven

Consultant

"Leuke en leerzame training gehad van Miloe! Grootste les: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ik kwam er achter dat er veel meer inspiratie en creativiteit in me zit dan ik van te voren had verwacht. Miloe heeft mij geholpen dit naar boven te halen en hier uitvoering aan te geven in de vorm van verschillende schrijfopdrachten. De persoonlijke feedback op deze schrijfopdracht waren van enorme toegevoegde waarde. Dank!"

r-fgpQFU_400x400

Sandra Temmerman

Ex-topzwemster, coach en ondernemer

"Wat vond ik het spannend om mee te doen aan deze training. Stemmetjes als ‘ik kan dit niet’ en ‘wie zit er op mijn boodschappen te wachten,’ gingen door mijn hoofd. Gelukkig leerde Miloe me hoe ik deze overtuigingen kan doorbreken en wat mijn persoonlijke schrijfstijl is die anderen kan raken. Daarbij heb ik mogen inzien dat schrijven een prachtige manier is om tot een zuivere boodschap te komen. Dit in combinatie met de krachtige technische tools hebben mij het vertrouwen gegeven om te gaan publiceren. Miloe is oordeelloos, kundig en weet je iedere keer weer aan te moedigen. Echt geweldig."

Start: 26 oktober 2020, VOL

Kosten: €499 excl BTW,-

2.

Online groepstraining share your story

Heb jij al wat schrijfervaring en wil je eindelijk dat persoonlijke boek schrijven over wat je mee hebt gemaakt maar vind je het moeilijk om ermee te starten of door te zetten? Twijfel je of je de goede vorm hebt, of het wel interessant genoeg is wat je wil vertellen? Wil graag meters maken en feedback krijgen op wat je schrijft? Meld je dan aan voor de share your story training. In zes sessies gaan we niet alleen dieper in op jouw verhaal en de reden waarom je het wil vertellen, je gaat ook veel schrijven, oefenen en herschrijven. Op die manier ontdek je wat wel en niet bij je past, wat je persoonlijke schrijfstijl is en hoe je jouw verhaal zo op papier zet dat je er anderen mee raakt.

We bespreken in de eerste bijeenkomst hoe je jouw persoonlijke verhaal universeel kan maken, over welke thema's gaat het? Wat is je missie met je boek? Waarom gaan mensen je boek lezen, wat herkennen ze erin?

Daarna komen we om de week op vrijdagochtend via Zoom bij elkaar. We bespreken de nieuwe of herschreven fragmenten of blogs. Ik geef tips, vertel waar het beter of anders kan, welke stijlmiddelen je in kan zetten, en je gaat vooral veel meters maken, schrijven, herschrijven en delen! Zo ontdekt je waar jouw schrijfkracht ligt.

Doordat we in een kleine groep werken (maximaal 8 mensen) krijg je veel persoonlijke aandacht en kun je elkaar steunen en motiveren. 

 • Leer schrijven in scenes

 • Deadlines zorgen dat je meters maakt met je boek

 • Intensieve persoonlijke feedback van mij op je geschreven werk, en input van je groepsgenoten

 • Leer hoe je spanning opbouwt zodat mensen blijven lezen, waar je moet vertragen en waar versnellen

 • Wat de kracht is van een dialoog

 • Maximaal 8 deelnemers dus veel persoonlijke aandacht

 • Een (live) bijeenkomst met redacteur en literair agent Jelte Nieuwenhuis en schrijfster en columnist Roos Schlikker

pim

Pim van der Lienden

Senior consultant

"Miloe heeft in korte tijd mijn plezier in én zelfvertrouwen om te schrijven een enorme boost te geven. Met een duidelijke structuur en schrijftips worden stukken veel beter leesbaar en lukt het duidelijke boodschappen over te brengen. Ik ben dichter bij mijn gevoel gekomen en kan dat ook goed op papier verwoorden. Je merkt dat Miloe een echte passie voor schrijven heeft en ze weet dit goed over te brengen op de groep."

ruth pannekoek

Ruth Pannenkoek

coach en change manager

"Een online schrijfcursus met een persoonlijk karakter. De kennis, voorbeelden en tips die Miloe met mij heeft gedeeld, hebben ervoor gezorgd dat mijn schrijfstijl zienderogen verbeterd is. Het grootste cadeau dat Miloe mij gegeven heeft, is dat ik mijn schrijfplezier hervonden heb."

Startdatum: januari 2021 VOL

Kosten: €650,-

3.

Persoonlijke schrijfcoaching

Heb je na een schrijftraining nog behoefte aan feedback of begeleiding op je blogs, artikelen of een boek waar je aan werkt? Wil je weten of je opzet werkt, of wat je maakt raakt, wil je leren wat er anders of beter kan?

Kies dan voor persoonlijke schrijfcaching. Ik werk met strippenkaarten van 5 of 10 uur. We bespreken je wensen eerst telefonisch, ik lees je werk en geef daarna uitgebreide schriftelijke en mondelinge feedback.

 • Intensieve en persoonlijke aandacht

 • Schriftelijke en mondelinge feedback van mij

 • Tools die je schrijfsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen

 • Na afloop ben je bijvoorbeeld een eind op weg met dat boek dat je altijd al wilde schrijven of heb je inzichten opgedaan voor je blogs

WhatsApp Image 2020-05-12 at 10.18.57

Jeanine Aarts

leidinggevende in de IT en aspirant schrijver

"Ik heb met veel enthousiasme de schrijftraining van Miloe gevolgd. De opdrachten waren uitdagend en gevarieerd, de feedback, tips en tricks professioneel en open. Het plezier dat het schrijven me gaf, maakte de training tot een hele waardevolle ervaring die niet alleen een paar goede blogs heeft opgeleverd, maar ook een motor was om door te gaan met schrijven in mijn eigen, authentieke stijl. Miloe weet die stijl goed naar boven te halen en vast te houden Een aanrader voor iedereen die gevorderd, beginnend, particulier of professioneel schrijver is!"

Kosten: €375 voor 5 uur of €750 voor 10 uur

WhatsApp Image 2020-05-11 at 14.30.38

Hetty Bakker

verzuimspecialist

"Miloe's feedback is spot on, helder en goed. Ze is betrokken en heeft een vakkundige manier van kijken naar wat je als cursist/ schrijver bedoelt en hoe je dat goed overbrengt. Ze creëert bovendien een warme leeromgeving."

tessa

Tessa Plug

Junior consultant

"Door de training verhalend leren bloggen, besef ik mij hoe leuk ik schrijven vind. Ik ben me bewuster van mijn schrijfstijl, mijn sterke punten en valkuilen. De heldere feedback op mijn blogs heeft hier bij geholpen. Zij gaven mij handvatten en het vertrouwen om verder te schrijven. Ik durf met meer lef te schrijven en zelfs mijn stukken te publiceren! Dank!"

Scroll naar top