Training familieverhalen en autobiografisch schrijven
*Nieuw*

Training familieverhalen en autobiografisch schrijven

Loop jij al jaren rond met het idee om je familieverhaal op papier te zetten, maar blijft het bij een idee? Schuif je het voor je uit omdat je het te druk hebt? Aarzel je of het wel interessant genoeg is, maar blijft het knagen omdat je óók oprecht gelooft dat het verteld moet worden? Aarzel dan niet langer. Er is immers nooit een goed moment!

Doe dan mee met de gloednieuwe training van auteurs en schrijfdocenten Olga Majeau en Miloe van Beek. In zes cursusdagen ga je aan de slag met je centrale idee, de vorm en de structuur van je verhaal, en leer je aantrekkelijk te schrijven.

Wat gaan we concreet doen?

 • je schrijfdoel(en) bepalen

 • op zoek naar het centrale verhaalconflict

 • aan de slag met je verhaalstructuur

 • leren over het vinden en het gebruik van bronmateriaal

 • bespreken hoe om te gaan met gevoeligheden

 • een interview met een bron uitwerken

 • onderzoeken welk perspectief voor jou werkt aan de hand van praktische oefeningen

 • beeldend schrijven bij verhalende non-fictie

Wat levert het je op?

 • Een duidelijk idee over het wat, waarom en hoe van jouw unieke familieverhaal.

 • Je hebt geoefend met verhalend schrijven.

 • Meters gemaakt en een goede basis gelegd om je project daadwerkelijk af te maken

 • Feedback van twee ervaren schrijvers en docenten, én van je medecursisten.

 • Veel inspiratie, motivatie en de persoonlijke ervaringen van twee auteurs van (precaire) familiegeschiedenissen.

Extra:

Literair agent Willem Bisseling komt vertellen waar een verhaalidee aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor publicatie en je kan hem vragen stellen. Denken we dat je project goed genoeg is voor publicatie, dan leggen we het na de training ter beoordeling aan hem voor.

Is het iets voor jou?

 • heb je enige schrijfervaring?
 • een plan voor een familie- of autobiografisch verhaal?
 • ben je gemotiveerd, wil je leren en kan je tegen (opbouwende) feedback?
 • wil je wekelijks een aantal uur schrijftijd vrijmaken en zoek je een stok achter de deur?
 • is het je wens om over een tijdje je eigen autobiografische boek in handen te hebben?
 • Eerst meer informatie of checken of je plan geschikt is om mee te doen? Op woensdagavond 5 oktober organiseren Olga en ik een gratis en vrijblijvende Zoom waarin je vrijblijvend en 1 op 1 al je vragen kan stellen en kan vertellen over je idee. Mail me op mail@miloevanbeek.nl als je mee wil doen, dan delen we je in!

Praktisch

Zes bijeenkomsten, om de week een bijeenkomst in Utrecht Centrum – goed bereisbaar met het ov.

Minimaal 6, maximaal tien deelnemers.

Data nader te bepalen

Kosten: 1195 euro ex btw.

Betaling in twee of drie termijnen mogelijk.

PS: wist je dat met een stok achter de deur je 65%; kans hebt op het afmaken van je boek? Krijg je daarnaast duidelijke deadlines en feedback, dan is die kans 95%, of dat nou bij een (literaire) uitgeverij is of in eigen beheer.

Over de docenten:

Stefan van Dierendonck
Stefan van Dierendonck

Olga Majeau (1969)

Schreef de familiegeschiedenissen ‘Eenzaam de dapperen’ (2020) en ‘Een schitterend isolement’ (2015, vertaald in het Duits en Hongaars). Haar boeken verschenen bij Querido. Ze is schrijfdocent aan de HKU, de Querido Academie en de Schrijversacademie.

Momenteel werkt Majeau aan haar derde boek en aan een podcast over een hoofdstuk uit haar eerste boek.

Miloe van beek

Miloe van Beek (1974)

Schreef haar familiegeschiedenis ‘Daar praten wij niet over’ (2021), verschenen bij Uitgeverij Orlando, en eerder het ondernemersboek ‘Yes! I screwed up’ (2017). Ze werkte meer dan 25 jaar als journalist voor uiteenlopende titels en geeft nu blog- en schrijftrainingen.

Ragnild Zonneveld

Ragnild Zonneveld

specialist hoogbegaafdheid

"Mede dankzij de begeleiding en feedback van Miloe zijn er inmiddels verschillende blogs van mij gepubliceerd. Dat had ik niet durven dromen. Ook ben ik verder op weg geholpen met mijn boek. Eigenlijk durf ik sinds de blogtraining pas tegen mezelf te zeggen dat ik kán schrijven."

Natanja-de-Bruin-2017-CR_EmmilyB-17_Fotor-320x320

Natanja de Bruin

Organisatieadviseur

"Miloe geeft in haar training Verhalend leren bloggen een gevarieerd aanbod aan opdrachten, waardoor ik wekenlang met schrijfkoorts rondliep. Ik dacht de nodige schrijfvaardigheden te bezitten, maar werd tóch uitgedaagd om dieper op de materie van het leren schrijven in te gaan. Ik leerde onder andere hoe je een persoonlijk onderwerp universeel kan maken zodat het zoveel mogelijk lezers aanspreekt, hoe dialogen werken, ik oefende met het schrappen van mijn allerlaatste zin, en verrek, dat werkt. Door je werk te bespreken met andere deelnemers ontdekte ik het effect van mijn teksten op anderen, wat ontzettend interessant en leerzaam is. Miloe heeft oog en oor voor iedereen, is toegankelijk en weet met kalme stem en stimulerende feedback haarfijn duidelijk te maken waar het anders kan. Een aanrader voor iedereen die zijn of haar schrijfvaardigheden wil uitbouwen."

Michelle Jeucken

Michelle Jeucken

Rechercheur

"'Wat wil je nu eigenlijk zeggen?’ is de simpele en belangrijke vraag die Miloe in haar cursus Verhalend Leren bloggen vaak stelde. Ze weet door dit soort vragen en feilloos tot de kern te komen. Dat samen met haar jarenlange ervaring zorgt dat ze je schrijven naar een hoger niveau tilt. De cursus en Miloe hebben gezorgd dat mijn liefde voor schrijven nog groter is geworden en ik  mijn perfectionisme behoorlijk los heb kunnen laten. Dit heeft iets heel moois vrijgemaakt, ik heb het gevoel dat ik steeds meer leer schilderen met woorden en ervaar veel meer vrijheid in mijn schrijven. Ik heb van de cursus genoten!"

6f6cde_klaartjevangasteren

Klaartje van Gasteren

Coach en partner bij de School voor Transitie

"Deze schrijftraining was precies wat ik nodig had om mijn schrijfblokkade op te heffen. De praktische regels en tips hebben me meer houvast gegeven in het schrijven, en ik zie ineens overal mogelijkheden om over te schrijven. Er was een goede balans tussen theorie en opdrachten en de feedback van zowel de groep als Miloe waren scherp en bemoedigend."

emelie

Emelie Walraven

Consultant

"Leuke en leerzame training gehad van Miloe! Grootste les: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ik kwam er achter dat er veel meer inspiratie en creativiteit in me zit dan ik van te voren had verwacht. Miloe heeft mij geholpen dit naar boven te halen en hier uitvoering aan te geven in de vorm van verschillende schrijfopdrachten. De persoonlijke feedback op deze schrijfopdracht waren van enorme toegevoegde waarde. Dank!"

r-fgpQFU_400x400

Sandra Temmerman

Ex-topzwemster, coach en ondernemer

"Wat vond ik het spannend om mee te doen aan deze training. Stemmetjes als ‘ik kan dit niet’ en ‘wie zit er op mijn boodschappen te wachten,’ gingen door mijn hoofd. Gelukkig leerde Miloe me hoe ik deze overtuigingen kan doorbreken en wat mijn persoonlijke schrijfstijl is die anderen kan raken. Daarbij heb ik mogen inzien dat schrijven een prachtige manier is om tot een zuivere boodschap te komen. Dit in combinatie met de krachtige technische tools hebben mij het vertrouwen gegeven om te gaan publiceren. Miloe is oordeelloos, kundig en weet je iedere keer weer aan te moedigen. Echt geweldig."

Lydia de Klerk

HR-manager

'Deze training is een enorme aanmoediging geweest om echt de stap te nemen om te gaan schrijven en over die drempel te stappen om mijn schrijfsels te durven delen met de buitenwereld. Op een organische manier loodst Miloe je door de wereld van het Verhalend Bloggen heen en daagt je uit om kritisch te kijken, keuzes te maken, stijlen en nieuwe vormen uit te proberen, dichter naar jezelf toe te schrijven en soms juist op afstand naar je stuk te kijken. Je stukken worden hier interessanter en krachtiger van. Miloe stimuleert de individuele ontwikkeling van iedere cursist zonder oordeel maar wél met directe, soms confronterende feedback, suggesties en soms het verzoek opnieuw te kijken wat je met een stuk zou kunnen doen. Ik heb er veel aan gehad en merk dat ik creatiever maar ook kritischer ben gaan schrijven met een betere fundering en een berg aan nieuwe ideeën!'

Frances Jonkers

Loopbaan- en levenscoach

'Bij Miloe leerde ik vooruit te stappen in schrijven. Ik leerde dat schrijven me helpt om diepere lagen in mezelf onder woorden te brengen. Herinneringen aan het papier toe te vertrouwen zodat er ineens taal voor is. Miloe is een meester in het aansluiten bij waar jij bent. Ze verandert je niet, ze moedigt aan, inspireert en gaat voor.'

Muriel Gordijn

Projectleider

'Miloe is heel bevlogen en betrokken bij iedereen. Al in de eerste les is haar missie helder: nog meer mensen aanmoedigen vooral hun eigen teksten te delen in plaats van vooral op andere verhalen te reageren. Ze heeft een mooie, inhoudelijk online leeromgeving opgezet waarin theorie en oefeningen elkaar versterken. En die oefeningen, die zijn soms best pittig. Want hoe rem je op tijd en vertel je met zintuigen beeldend jouw verhaal? Kortom: een leerzame en inspirerende training waar ik met veel plezier en nog meer schrijfzin op terugkijk.'

Scroll naar boven